Arkiv 2024

Arkiv 2024

Vårprogram 2024

24/1  Fröbytarkväll

8/2    Föreläsning med Eva Rönnblom
7/3    Årsmöte med föredrag
21/3  Föreläsning med Anton Sundin 
22/4  Träff för nya medlemmar
25/5  Växtloppis i Tyresö centrum

30/6  Tusen trädgårdar 

Onsdag 24/1 Fröbyteskväll


Äntligen är det dags att träffas för att byta fröer!
Vi träffas och botaniserar bland alla fröer och sticklingar (även krukväxter och böcker är välkomna) som ni medlemmar har tagit med.
Även om du inte har egna fröer med dig är du välkommen! Ta gärna med typ kaffefilter eller småpåsar att lägga fröer i.
Endast för medlemmar.

Tid: Onsd. 24/1 kl. 19-21.00
Plats: Kvarnhjulet Pluggvägen 6 B
Avgift: 30 kr inkl. fika och hembakt Anmälan: Anmäl till varje evenemang separat med e-post adressen anmalan@tyrgarden.se


Torsdag 8/2 Sådd och förkultivering-frökunskap med Eva Rönnblom

Eva berättar om pollinering och fröbildning, vad som menas när vi stöter på ord som stratifiering, F1, hybrid, frövila, partenokarp och polyembryoni. Lite också om att föröka växter vegetativt, d.v.s. med sticklingar, rotskott, sidolökar m.m. - få fler växter utan kostnad. Eva Rönnblom är trädgårdsjournalist, illustratör, föredragshållare och författare till trädgårdsböcker. Gratis lotteri med bok och växt som vinst. Eva tar med och delar ut frö av Linnétagetes, kaffe, tomatsorten ’Mar Azul’, och sticklingar av syrenbuddleja (fjärilsbuske) I´Ile de France’. Till försäljning i mån av tillgång, småplantor av rumsmalva (rumsbjörk), Citrus trifoliata (enda citrus som går att odla på friland i vårt klimat), frilandsfuchsia och lite andra sticklingar och fröer.


Varmt välkomna!


Tid: Torsd. 8/2 kl. 19-21.30

Plats: Kvarnhjulet, Pluggvägen 6 B

Avgift: 80 kr (100 kr för icke medlemmar) inkl. fika

Anmälan till: Anmäl till varje evenemang separat med e-post adressen anmalan@tyrgarden.se


Torsdag 7/3 Årsmöte med föredrag


Välkomna till Årsmötet 2024
Vi börjar med årsmötesförhandlingar redan klockan 18.30. Sedan tar vi en paus för fika, smörgås och kaka, idéjakt och lotteri. Därefter får vi lyssna på Solveig Sidblad som berättar om trädgårdens växtskydd, skadeinsekter och bekämpning av dem.


Motioner och förbättringsförslag lämnas skriftligen före 28/2 till ordföranden, antingen via post till Riitta Johansson, Breviksliden 5 135 69 Tyresö eller via mejl raittanj@hotmail.com


Nomineringsförslag till nya ledamöter lämnas till Lena Axelsson 070 300 74 54, e-post lena.am.axelsson@gmail.com senast 16 februari. Man får nominera sig själv!


Dagordning och verksamhetsberättelse med årsredovisning samt verksamhetsplan med budget finns tillgängliga på mötet.


Tid: Torsd. 7/3 kl. 18.30-21.00

Plats: Kvarnhjulet, Pluggvägen 6 B

Anmälan till: Senast 4/3 till raittanj@hotmail.com


Växtskydd i trädgården med Solveig Sidblad Vi har väl alla på varit med om besvikelsen när våra odlingar och prydnadsväxter angrips av skadedjur eller olika växtsjukdomar. Då behöver vi kunskap och det får vi denna kväll av hortonom Solveig Sidblad, med lång erfarenhet inom växtskydd. Hon berättar om olika vanliga angrepp och lär oss hur vi kan förhindra eller minska dem.

21/3 Föreläsning om ormbunkar med Anton Sundin


En föreläsning om en av världens äldsta växter. Den har genom historien räddat jorden flera gånger och har även idag många samhällsnyttiga användningsområden. Föreläsningen tar dig från forntid till ormbunksgalenskapen i det viktorianska Storbritannien och vidare in i vår tid och berör på vilka sätt ormbunken har och kan användas - framförallt som trädgårdsväxt. Hur skötselkrävande är ormbunkar och hur förökar man dem bäst? Varför ska vi kompostera örnbräken? Odlingstips och skötselråd för ormbunkarna i trädgården. Föreläsningen innehåller även mycket designtips på hur ormbunkar kan användas både i nyanläggningen och äldre befintliga rabatter. En djupdykande botanisering bland alla de spännande ormbunkar som är härdiga för odling i Sverige.


Tid: Torsd. 21/3 kl. 19-21.30

Plats: Kvarnhjulet, Pluggvägen 6 B

Avgift: 80 kr (100 kr för icke medlemmar) inkl. fika

Anmälan till: Anmäl till varje evenemang separat med e-post adressen anmalan@tyrgarden.se


Måndag 22/4 Träff för nya medlemmar


Vi välkomnar alla nya medlemmar som kommit med i vårt Trädgårdssällskap efter 2020. Kom till en träff med enklare förtäring och dryck, så får ni träffa styrelsen och framför allt bekanta er med varandra. Styrelsen ger lite information om hur föreningen fungerar och såklart en chans att ställa frågor.

Personlig inbjudan kommer med brev!


Väl mött i Kvarnhjulet den 22 april klockan 19- ca.21.00

Lördag 25/5 Växtloppis


Välkommen till vårens växtloppis i Tyresö Centrum utanför biograf Forellen.
Vi hoppas på att få gott om skänkta plantor. Medlemmar får som vanligt ta vissa plantor gratis, övriga får betala från 15 kr och uppåt.


Tid/plats Lördag 25/5 11-13.00 Tyresö Centrum utanför biograf Forellen
Inlämning av växter från 10.00.


Växter bör vara försedda med namnetikett, blomfärg och gärna höjd.


Kom ihåg medlemskortet!

Öppna trädgårdar hos medlemmar 2024


Efter att ha haft chansen att besöka åtta olika trädgårdar under sommaren 2023, tänker vi att flera medlemmar har blivit inspirerade och kan tänka sig att bjuda in till sin trädgård under den kommande sommaren.Att träffas och utbyta idéer och erfarenheter, ge varandra tips och ev. fika tillsammans, det är tanken med våra öppna trädgårdar.


Vill du bjuda in andra medlemmar till din trädgård i sommar? Skicka ett mejl till info@tyrgarden.se så ser vi till att gå ut med information om tillgängliga trädgårdar här på hemsidan.

Evenemanget Tusen trädgårdar är den 30 juni 2024. Anmälan kan göras på studiefrämjandets hemsida där mer information finns.


Vår årliga bussresa kommer att gå av stapeln i augusti, mer information i höstprogrammet 2024!