Arkiv 2016

Arkiv 2016


Ti 19/1 Vi byter fröer

När man samlar fröer så står man ofta där med mer än man behöver. På vårt frömöte får du tillfälle att låta andra medlemmar få del av ditt överskott och du får del av deras. Även du som saknar fröer är välkommen, det brukar räcka till alla.

Om du tycker att du brukar misslyckas med frösådder eller bara får långa rangliga plantor – kom hit och få tips och råd! Ingrid Granéli informerar om frösådd. Det kommer att finnas frökataloger och lite annan rekvisita, och du får chans att vinna en bok.

Paketera dina frön i fröpåsar – kaffefilter fungerar bra – och sortera fröerna i 4 grupper: grönsaker, ettåringar, perenner och övriga. Ta gärna med bilder på ovanliga sorter. 

 

10/2 - Skapa ditt eget fruktträd.

Stefan Boegård från Västerås Trädgårdsällskap visade och berättade om att ympning av fruktträd. Det är ju ett sätt att skaffa den eller de sorter man vill ha fastän plantskolorna har ett mycket begränsat urval av namn­sorter. Urvalet av äppelsorter är ofta begränsat till några tiotal av de allra vanligaste, medan det i landet finns flera hundra välkända och odlings-värda sorter. 

 

25/2 - Vi byter krukväxter

En del tog med hela plantor som vi fick ta sticklingar av, andra hade med sig sticklingar planterade i jord eller inlindade i fuktigt hushållspapper. En del gav bort vuxna plantor. Alla modeller fungerar! 

 

16/3 - Årsmöte med föredrag

Vi träffades i Bygdegårdens trevliga lokal i Stora huset och började med årsmötes­förhandlingar. Sedan tog vi en fikapaus med smörgås och en god kaka, idéjakt och lotteri. Därefter blev det föredrag på temat ”Växternas botaniska namn”. Varför heter de som de gör och vad betyder namnen egentligen? Fantastiskt intressant upplägg av Ida Trift, doktor i systematisk botanik och tidigare ordförande i Stockholms botaniska sällskap.

14/4 I rosengården.

Föredrag som skulle ha hållits av  Anette Mallalieu-Sand från Nora.

Men på grund av flytt fick vi i stället vända oss till Kerstin Bergman, ordförande i Stockholms Rosensällskap. 

 

17/4 Stenloppis hos Trivselträdgårdar

Vi fick fynda marksten hos Trivselträdgårdar! Många sorter, nytt och begagnat, men inte så mycket av varje sort; t ex. ölandssten, betongplattor i vitt och mörkgrått, granit, storgatsten, marmorplattor etc. Det var tokbilligt, och det var en strid ström av medlemmar som tog chansen. Ändå lyckades vi inte tömma lagret. 

 

 

April - Cirkel inför Tusen Trädgårdar 

Möte för att värva utställare till Tusen trädgårdar. Samma grupp som träffades 2014 kom plus några till. Och det blev ett möte med mycket skratt åt minnen från 2014. Samtliga planerar att ha öppet. Lena H intervjuade oss för Tyresö-radion. 

 

Maj-Sep - Trädgårdsvandringar 

Ännu en säsong med vår populära sommaraktivitet; Trädgårdsvandring! Många vänskapsband knöts, många trädgårdar bevistades och alla intygar att det är fantastiskt roligt, lärorikt och inspirerande.

 

21/5 Växtmarknad i Tyresö Centrum - på en ny plats – invid Bio Forellen.

Det väckte stor nyfikenhet bland passerande. Det var inte så stort intresse för rågesporten om bin  och en enda som hade alla rätt. Vi serverade också kaffe och hade lotteri. Vi får se om detta kan bli vår framtida vårplats. 

18/6 Trädgårdsresa till Örebro

- In horto salus. Tina hälsade oss välkomna till sin välfyllda villaträdgård

- Vi hade lite tid att strosa runt i stadsparken och åt lunch på restaurang  Stadsträdgården.

- Plantshopen Trädgårdsväxter var överraskande rik på ovanliga och åtråvärda plantor och vi fick 10% rabatt mot uppvisande av färdkortet. 

- Förädlad naturträdgård hos Pia och Ulf - en liten trädgård med stor variation på buskar, träd, perenner och sommarblommor, slingrande gångar mellan olika trädgårdsrum och sittplatser och utsmyckningar i varie­rande material. Pia fick också sälja några egentillverkade mattor. 

 

13/8 - Trädgårdsbesök

i Torvans Trädgård i Tullinge och Sturehovs slott i Botkyrka. 22 glada medlemmar hängde med på utflykten och upplevde Pias inspirerande trädgård, handlade massa fina plantor, beundrade en enorm fuchsiasamling på Sturehof och handlade prydnadskeramik för trädgården! Tack alla som var med!

 

Lö 3/9 Växtloppis på Tyresöfestivalen

Vi fick jättemycket plantor, men vid tre-tiden var det bara några slokande typer kvar. Samtidigt började det regna, så vi började packa ihop. Festivalledningen gillar inte att vi avviker i förtid, men lite civil olydnad var på sin plats. Tack alla som skänkte plantor, och tack alla som köpte lotter och gjorde frågesporten. Det var en lyckad dag, trots regnet!

14/9 - Köksträdgård för alla sinnen

Lena Israelsson, välkänd trädgårdsjournalist och -författare fick oss att lyfta blicken och se skönheten i  grön­sakslandet. Lena tar fokus på både det vackra och nyttiga, och gourmetmatlagningen börjar ju redan i grönsakslandet!

 

18/10 - Den vintergröna oasen - med Per Bürger från Köping.

Fantastisk föreläsare. Humor och allvar och riktigt bra råd för att skapa en vacker vinter-trädgård. Hade med sig en del vanliga och ovanliga plantor som vi fick köpa efter förevisningen.  

 

8/11 - Vi hade också planerat en kväl att ”chattra” och pyssla, som en utveckling av våra tidigare bildvisningskvällar, samtidigt som vi utbyter erfarenheter från odlingsåret. Ett fåtal medlemmar anslöt och vi hade riktigt trevligt, även om det inte blev så mycket odlingsfrågor att diskutera. Tekniken strulade också, så vi fick inte fart på bildspelet som skulle rulla i bakgrunden. Mycket jularran­gemang, blev det i alla fall!