Tyresö Trädgårdssällskap

För dig som älskar trädgård!

Tyresö Trädgårdssällskap

För dig som älskar trädgård!

Höstprogram 2020

Styrelsen har beslutat att genomföra höstens två föreläsning och kommer att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 

Det gör att vi endast kan bjuda in föreningens medlemmar då antalet platser är begränsat till 50 personer per kväll. 

8/10 Se möjligheten med en slänt

Föreläsare: Cajsa Lundin, trädgårdsdesigner från Form och funktion.

Cajsa tycker man ska se slänter som något positivt som lyfter trädgården. Det finns mycket man kan göra med en slänt.
Vi får råd om trappor, murar och terrasser. Inspirerande bilder på lösningar, inte minst om växter för slänter. Vi får fakta om lutningar, vanliga problem och tokigheter, enkla knep och lösningar.
Ett föredrag som passar även dom som inga slänter har.

Tid: Torsdag 8 okt kl. 19-21
Plats: Kvarnhjulet, Pluggvägen 6B
Avgift: 60 kr för medlemmar 
Anmälan: Senast 5/10 till Riitta 08 770 74 12 /SMS till 070-461 19 20 eller info@tyrgarden.se.
Nu handlar det om först till kvarn! Ni som har anmält er redan i våras kommer att få ett mail med erbjudande att stå kvar och få en plats till föredraget alternativt tacka nej. När vi uppnått antalet som får plats i lokalen, skapar vi en väntelista ifall någon hoppar av i sista stund.

Förskottsbetalning: För att inte skapa trängsel vid betalningen, ska alla betala sin avgift - 60 kr. - i förväg till vårt BANKGIRO 283-6435 alternativt SWISHA 63 kr. till 123 197 45 42.
Betala senast senast måndagen den 5 oktober, annars går din plats till nästa som står på väntelistan.
Tyvärr kommer vi inte att kunna servera fika i pausen, men alla får något att dricka   
Vi ser fram emot att träffa iallafall en del av er under kvällen! Tillsammans får vi hjälpas åt att hålla avstånd och var och en måste ta ansvar att inte delta om man känner sig det minsta sjuk. Om detta arrangemang fungerar, kommer vi att göra liknande till föredraget i november.

3/11 Harmoni i trädgården

Föreläsare: Charlotte Andersson från Sundsvall, hon är vinnare av Årets Trädgård 2017 i tidningen Drömhem & Trädgård.

Hur skapar man en trädgård som är harmonisk. Är rumslighet viktigt,
vad är det egentligen som gör trädgården till en återhämtande plats? Vad är det som gör att vi återhämtar oss bättre i gröna miljöer?

Charlotte berättar om hur hon skapat sin trädgård utifrån färg, form och upplevelse med trädgårdsrum och slingrande gångar, och hur hon målar med växter för att få en harmonisk framtoning.

Tid: 3/11  kl. 19-21
Plats: Kvarnhjulet, Pluggvägen 6B
Avgift: 60 kr för medlemmar , Förskottsbetalning, se ovan.
Anmälan: Senast 27/10 till Mariana via mejl mariana.sjoberg@telia.com eller via sms till 0733 225 449.


Genomförda aktiviteter

Öppen trädgård för och hos medlemmar!

Som alternativ till cirkelaktiviteten Trädgårdsvandringar och som svar på önskemål genom Medlemsenkäten testar vi med ”öppen trädgård” bara inom föreningen i år.

Så välkomna att besöka de åtta trädgårdar som står öppna för medlemmar i TTS. Öppen trädgård startar den 17 maj och avslutas den 12 augusti. 

Välkomna till inspirerande och möten i dessa trädgårdar!

Programmet hittar du under fliken Öppen trädgård 2020 

Har du missat att anmäla dig? Det är inte för sent , skicka  en intresseanmälan till Mariana via sms till 0733 225 449 eller via meil till mariana.sjoberg@telia.com före 15/4.

Tors 5/3 Årsmöte med föredrag

Nu är 2020 års Årsmöte genomfört!
De styrelsemedlemmar som slutade avtackades med fina bildspel och blommor, stort Tack till Lennert, Ingeli, Lena A och Ingrid som lämnade styrelsen! 
Så valdes nya medlemmar in istället, välkommen säger vi till Lena H, Proti, Monika och Eva!

Mötesdokumentation, dvs dagordning, verksamhetsberättelse med årsredovisning samt verksamhetsplan med budget, delades ut på mötet (kan även beställas i förväg via föreningens e-post).

Därefter fick vi lyssna till ett insprirerande föredrag av Henrik Valentin! Författare och  s k trädgårdsnörd som kåserade och inspirerade utifrån några kapitel i sin bok Om konsten att Trädgårdera.

Tors 20/2 Fleråriga grönsaker

Philipp Weiss, författare som driver Puttmyra skogsträdgård, höll en mycket inspirerande föeläsning om de fleråriga grönsakernas värld.

Vi fick svar på många frågor men framförallt en hel del aha-upplevelser om hur vi kan odla hållbart med tanke på miljö.  Och varför det är så bra att odla fleråriga grönsaker i stället för ettåriga. Framförallt kräver de fleråriga grönsakerna mindre arbete men även har de högre näringsvärde. Vi fick lära oss att många av de fleråriga grönsakerna har en lång historia som ibland fallit i glömska, tex att det heter Romersk spenat (spenatskräppa) och inte är ett ogräs!  


Tis 21/1 Byteskväll

Vi bytte fröer, krukväxter och trädgårdsböcker med varandra!
En kväll i januari fylld av längtan efter säsongens odling av såväl blommor som grönsaker. Framförallt är  grönsaksfröerna eftertraktade. En trivsam kväll då vi även bytte erfarenheter och diskuterade frågor kring frösådd, sticklingar mm.