Tyresö Trädgårdssällskap

För dig som älskar trädgård!

Tyresö Trädgårdssällskap

För dig som älskar trädgård!

Höstprogram 2020

Styrelsen har beslutat att genomföra höstens två föreläsning och kommer att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 

Det gör att vi endast kan bjuda in föreningens medlemmar då antalet platser är begränsat till 50 personer per kväll. 

3/11 INSTÄLLT Harmoni i trädgården

 

OBS: Pga pandemin ställs denna föreläsning in!
Föreläsare: Charlotte Andersson från Sundsvall, hon är vinnare av Årets Trädgård 2017 i tidningen Drömhem & Trädgård.

Hur skapar man en trädgård som är harmonisk. Är rumslighet viktigt,
vad är det egentligen som gör trädgården till en återhämtande plats? Vad är det som gör att vi återhämtar oss bättre i gröna miljöer?

Charlotte berättar om hur hon skapat sin trädgård utifrån färg, form och upplevelse med trädgårdsrum och slingrande gångar, och hur hon målar med växter för att få en harmonisk framtoning.

Tid: 3/11  kl. 19-21

Plats: Kvarnhjulet, Pluggvägen 6B

Avgift: 60 kr för medlemmar , Förskottsbetalning, se nedan.

Anmälan: Nu handlar det om först till kvarn!  När vi uppnått antalet som får plats i lokalen, skapar vi en väntelista ifall någon hoppar av i sista stund.

Anmäl dig senast 30/10 till Mariana via mejl mariana.sjoberg@telia.com eller via sms till 0733 225 449.

Förskottsbetalning: För att inte skapa trängsel vid betalningen, ska alla betala sin avgift - 60 kr. - i förväg till vårt BANKGIRO 283-6435 alternativt SWISHA 63 kr. till 123 197 45 42.
Betala senast den 30 oktober, annars går din plats till nästa som står på väntelistan. Tyvärr kommer vi inte att kunna servera fika i pausen, men alla får något att dricka Vi ser fram emot att träffa iallafall en del av er under kvällen! Tillsammans får vi hjälpas åt att hålla avstånd och var och en måste ta ansvar att inte delta om man känner sig det minsta sjuk. 


Genomförda aktiviteter

8/10 Se möjligheten med en slänt

Vi var ett tappert gäng på 45 personer som samlades i Kvarnhjulet i torsdags och lyssnade på Ann-Catrin Thor när hon gav oss inspiration och kunskap om slänter. Ann-Catrin hoppade in i stället för Cajsa Lundin som hade råkat ut för en ridolycka.

Vi krävde inte in någon utvärdering denna gång, men är tacksam om ni berättar hur ni upplevde föredraget. Skriv gärna kommentarer på Facebook eller skicka ett mail till info@tyrgarden.se.


Öppen trädgård för och hos medlemmar!

För första gången testade vi med att ha ”öppen trädgård” bara inom föreningen i år och trots corona-restriktioner, så var det tio medlemmar som bjöd in, och mellan 10 och 20 besökare i trädgårdarna. 

Det var inga problem att hålla avstånd och vi tror alla som deltog tyckte det var ett trevligt sätt att träffas trots allt. Vi kan skatta oss lyckliga att vi har våra trädgårdar och det är alltid roligt att hälsa på i andra trädgårdar. 

Styrelsen planerar att göra en utvärdering, vilket vi troligen får ta del av på danna sajt. 

Tors 5/3 Årsmöte med föredrag

Nu är 2020 års Årsmöte genomfört!
De styrelsemedlemmar som slutade avtackades med fina bildspel och blommor, stort Tack till Lennert, Ingeli, Lena A och Ingrid som lämnade styrelsen! 
Så valdes nya medlemmar in istället, välkommen säger vi till Lena H, Proti, Monika och Eva!

Mötesdokumentation, dvs dagordning, verksamhetsberättelse med årsredovisning samt verksamhetsplan med budget, delades ut på mötet (kan även beställas i förväg via föreningens e-post).

Därefter fick vi lyssna till ett insprirerande föredrag av Henrik Valentin! Författare och  s k trädgårdsnörd som kåserade och inspirerade utifrån några kapitel i sin bok Om konsten att Trädgårdera.

Tors 20/2 Fleråriga grönsaker

Philipp Weiss, författare som driver Puttmyra skogsträdgård, höll en mycket inspirerande föeläsning om de fleråriga grönsakernas värld.

Vi fick svar på många frågor men framförallt en hel del aha-upplevelser om hur vi kan odla hållbart med tanke på miljö.  Och varför det är så bra att odla fleråriga grönsaker i stället för ettåriga. Framförallt kräver de fleråriga grönsakerna mindre arbete men även har de högre näringsvärde. Vi fick lära oss att många av de fleråriga grönsakerna har en lång historia som ibland fallit i glömska, tex att det heter Romersk spenat (spenatskräppa) och inte är ett ogräs!  


Tis 21/1 Byteskväll

Vi bytte fröer, krukväxter och trädgårdsböcker med varandra!
En kväll i januari fylld av längtan efter säsongens odling av såväl blommor som grönsaker. Framförallt är  grönsaksfröerna eftertraktade. En trivsam kväll då vi även bytte erfarenheter och diskuterade frågor kring frösådd, sticklingar mm.