Tyresö Trädgårdssällskap

För dig som älskar trädgård!

Tyresö Trädgårdssällskap

För dig som älskar trädgård!

Höstprogrammet 2019

17/8    Trädgårdsutflykt Åkersberga

7/9      Jubileumsfest TTS 20 år

14/9    Växtloppis på Tyresöfestivalen
            Pelargontävlingen avgörs

24/10  Odla på växternas villkor, Peter Korn

5/11    Konsten att odla sin egen mat, Farbror Grön

 

Om anmälan         Här håller vi hus   

Längst ner på sidan: Genomförda aktiviteter.

 

Justerat 1 juli


Lö 17/8 Trädgårdsutflykt Åkersberga

Vi besöker en villaträdgård, Länsmansgården samt en handelsträdgård och samåker i egna bilar. Ta med matsäck eller luncha på Länsmansgårdens café.

1. Yngve och Renates trädgård

Äldre sluttningsträdgård med terrasser, porlande bäckar och litet vattenfall. Mestadels lättskötta och torktåliga växter. Spar och byter fröer och plantor. Ekologiskt tänkesätt.

www.viivilla.se/tradgard/vaxter/snyggt-i-slanten/

2. Länsmansgården

Ekologisk visningsträdgård, drivs och sköts av Åkersberga Trädgårdssällskap. Rymmer köks-, ört-, frukt- och bär-, ros-, rhododendron-, perenn-, annuell-, tomat- och chili-trädgårdar. ”Barnens träd¬gård”, sköts av skolklasser.

http://www.abts.se/index.php?page=news&part=4&newsID=774

3. Åkersberga Växtförsäljning.

När vi ändå är i området gör vi ett besök i traktens populära handelsträdgård. Vi får 10% rabatt mot uppvisande av medlemskort.

Tid & plats: Lördag 17/8, kl 10 till ca 17. Samling kl 10 på infartsparkeringen på Sagovägen vid Alléplan

Ingen avgift, utom reskostnad på 222 kr, som delas med antal personer i bilen.

Anmälan senast 14/8 till Mats 070 603 7159 (helst SMS) eller via e-post till föreningen, ange om du har eller behöver plats i bil.

(Minst 10 deltagare.)

Lö 7/9 Inbjudan till Jubileumsfest

TTS bildades för 20 år sedan och vi i styrelsen tycker det är något att fira. Vi hoppas du tycker detsamma och vill ansluta till festen den 7/9. För vi tänker fest: god mat i gott sällskap, tårta och ballonger – lättsamt trädgårdsföredrag.

Om du hjälper till, och skickar lite roliga och/eller intressanta bilder från TTS-aktiviteter – från forntid till nutid - så vi kan presentera en bild-kavalkad.

Vi jobbar på att få till en trevlig slutkläm också.

Hoppas du gillar vårt upplägg och vill hjälpa oss att fira TTS 20-årsjubileum! Varmt välkommen!

Plats: Trollbäckens kyrka, Vendelsövägen 38. Nära till bussar vid Alléplan. Parkering vid Fågelvägen eller Sagovägen (långtidsparkeringen).
Avgift: 100 kr som ska förskottsbetalas senast 10/8 till BG 283-6435
Anmälan senast 10/8 till Marita 073 760 2886 (helst SMS) eller via e-post till info@tyrgarden.se
Minst 35 deltagare. 

 

Lö 14/9 Växtloppis på Tyresöfestivalen

Vi ställer upp med Växtloppis igen på Föreningarnas Dag och Tyresöfestivalen. Samma plats i Stadsparken som förra hösten. Vi hoppas också att ni har gott om plantor att skänka, med namnlappar, så att vi ger en positiv bild av föreningen! Våra medlemmar får som vanligt ”byta” till sig 10-kronors-plantor helt gratis.

Pelargontävlingen avgörs kl. 14.
Inlämning senast kl. 13.
Tjugo pelargon-entusiaster visar upp sitt exemplar av Ray Bidwell, som de vårdat under sommaren. Anita Östlund från Sv. Pelargonsällskapet medverkar i vår två-mannajury som ska utse vilka tre som får pris.
Kontakt: För mer info om pelargontävlingen, ring Ingrid 08 712 6404.

Tid: Lördag 14/9 Kl. 12-17 i Stadsparken mellan Coop och Bollmora Kyrka Inlämning: från kl. 11:00, etikett med namn och blomfärg på varje planta.
Kontakt: För mer information om växtloppisen, ring Riitta 08 770 7412.

Kom ihåg medlemskortet!

 

To 24/10  Odla på växternas villkor

De flesta av oss förstår numera vilken jordtyp och miljö som t ex Rhodo-dendron vill ha för att trivas. Här får vi bekanta oss med flera miljöer, metoder för att skapa dem – och inte minst – tips på ovanliga buskar och perenner, som vi kan odla här i Sverige, bara vi skapar rätt miljö.

Peter Korn är en känd trädgårdsprofil i sydvästsverige och anlägger trädgårdar med naturen som förebild, gärna med vildarter. Vi lär oss lägga till en dimension vid anläggning av stora vackra perennplanteringar: att varje planta ska stå på rätt plats.

Tid: Torsdag 24/10, kl. 19-21.
Plats: Kulturcentrum Kvarnhjulet, Pluggvägen 6B
Avgift: 90 kr (medlemmar 60 kr) inkl. fika och hembakt
Anmälan senast 19/10 till Ingeli 08 770 1099 eller via e-post till föreningen.

 

Ti 5/11  Konsten att odla sin egen mat

Vi är fler och fler som vill odla vår egen mat – det är roligt, nyttigt, och dessutom bra för miljön och klimatet! I kvällens föreläsning får du svar på frågor som t ex vilka grödor är bäst och lättast att odla? Går det att odla och skörda under vintern? Och hur maximerar jag skörden? Vi har bjudit in ”Farbror Grön” alias Johannes Wätterbäck, känd för sina tak-odlingar i Västerås. Johannes föreläser om hur man förenklar odlandet och maximerar skörden - även på vintern – och även om man inte har en egen trädgård.

Tid: Tisdag 5/11, kl. 19-21.
Plats: Kulturcentrum Kvarnhjulet, Pluggvägen 6B
Avgift: 90 kr(medlemmar 60 kr) inkl. fika och hembakt
Anmälan senast 1/11 till Lena S: 0708 301 400 (gärna som SMS) eller via e-post till föreningen.

 


Genomförda aktiviteter 2019

Lö 15/6 Trädgårdsresa mot Linköping

Årets trädgårdsresa gick mot Linköping med hållplatser enligt nedan. Ta med fika och smörgås - lunchen är bokad kl 13:00, och vi kanske får ta eftermiddagsfikat i någon av trädgårdarna. 

Blåsut. Villaträdgård på ca: 1200 m2 i utkanten av Linköping med mycket perenner, trädgårdsland, växthus och damm med koikarp. Överraskande mycket trädgård på liten villatomt. 

Linköpings trädgårdshandel - inte så stort men ett fint sortiment av perenner. Rea 30% på klätterväxter, buskar och fruktträd.
Lunch: Tropikhuset i samma park. 
Vi hann också strosa lite i parken

Fridhems trädgård, Klockrike. Stor, välplanerad samlarträdgård med många exotiska trädsorter, upphöjda bäddar med magnolia, rhododendron, stor damm. Några av oss var här på trädgårdsresan 2008?

Skogsgläntan, Fornåsa. Romantisk cottage garden med trädgårdsdammar, bäckar, orangeri etc. Försäljning av kluriga prylar, buskstöd, stolar etc  av återvunnet skrot, mycket inspirerande. 
Avgift: 550 kr (medlemmar 450 kr) inkl. lunch.

Lö 25/5 Växtloppis i Tyresö Centrum

Det var kallt och blåsigt, men otroligt många människor besökte och handlade på vår växtloppis. Stort tack till alla som skänkt plantor. 

 

Ti 7/5 Förökning av fleråriga växter

60-talet deltagare var med på föredraget med Henrik Bodin från Riksförbundet Svensk Trädgård. Mycket informativt, mycket pedagogiskt - mycket bra och uppskattat föredrag, helt enkelt. Deltagarnas frågor ger ju oftast en extra knorr - om man hör dem. Henrik upprepade varje fråga, som också fick utförliga, kloka svar. 

Henrik Bodin

Trädgårdsvandringar, maj-sep

Trädgårdsgruppen är fulltecknad och besöken planlagda. Allteftersom brukar det dyka upp bilder från de olika träffarna på vår FaceBook-sida (som är en sluten grupp med titeln: Tyresö Trädgårdssällskap.

To 25/4 Träff med nya medlemmar

Nästan 30 av våra nya medlemmar från 2017-2018  var med på träffen och det var lite trångt och mycket trevligt. Riitta Johansson var mycket nöjd med kvällen. 

11/4 - Studiebesök på biokolanläggning

22 personer var med på Studiebesöket på Stockholm Vatten & Avfalls biokolan-läggning i Högdalen. Där förvandlas Stockholms trädgårdsavfall till biokol. Deltagarna var mycket nöjda och fick med sig en liten påse hem.


Ti 2/4 Mina, dina och allas våra gröna rum

Trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson berättade på sitt inspirerande sätt om vårens hoppfulla tecken i trädgården, om inspirerande trädgårdsvänner och den yngre generationens stora intresse att odla ätbart. Och att vi i trädgården bör göra precis som katten - bara njuta.

Ca 80 personer var med och njöt av föredraget.

Ti 26/3 Inte bara tomater och chili

I samarbete med Tyresö Kommun och ABF Södertörn.

Trädgårdsföredrag med Stefan Sundström, artist, låtskrivare och träd-gårdsodlare. Hundratalet besökare var med när Stefan berättade :

- att från början var det mest tomater och en förundran över hur gott det var med egenodlade tomater.
- att han inte är van att hålla föredrag med bilder
- om  bokashi (fermentering av avfall) jämfört med kompost
- om bakterier, speciellt fotosyntetiska bakterier
- om biokol, koldioxid  
Stefan  sjöng också två nya låtar  - bl a en hyllningssång till kossan!

Det var ett mycket uppskattat föredrag! Mycket humor och glatt humör,  och en uppmaning att använda våra trädgårdar till att gå före och visa vägen hur man måste göra även i de storskaliga sammanhangen för att ta hand om vår jord. 

Foto: Jeanette Andersson

7/3 - Ärets pelargontävling startade !

20 medlemmar hämtade ut sin stickling på årsmötet den 7 mars.
De tävlande sköter nu om sin planta över sommaren. 

På höstens växtloppis, (första lördagen i sept) ska plantorna visas upp och bedömas av en jury på två personer. Två vinnare koras och får pris med anknytning till trädgård. Kallelse mejlas ut i god tid innan.

För frågor, kontakta Ingrid 08-712 6404.

Olle Fernström lär oss skapa och underhålla en damm

To 7/3 Årsmöte med föredrag

Årsmötet 2019!

Som vanligt började vi med årsmötesförhandlingar kl. 18:30.

Sedan tog vi en fikapaus med smörgås och en god kaka. Deltagarna fick tycka till om förslag till kommande föredrag, trädgårdsutflykt, work shops och ramarna för kommande 20-års jubileum (sk Idéjakt). Åtta pristagare fick välja sina priser på ett välfyllt lotteribord. 20 medlemmar hämtade ut sin stickling för årets Pelargontävling (se ovan). 

Årets föredrag var på temat Skapa en damm och Olle Fernström gav oss många goda råd, tips på hjälpmedel - inte minst att man kan köpa färdiga planteringar "på rulle" liksom - och massor av inspiration. 

To 14/2 Odling à la slottsträdgårdsmästaren

Antoine berättade om sin spännande bakgrund som bla fransk slottsträd-gårdsmästare med ekologisk odling för Paris lyxkrogar och kurser i trädgårdsterapi under sin tid på Rosendahls Trädgårdar.

Odlingsråden kom på löpande band under berättandet. 

Mycket uppskattat - trevligt och inspirerande - enligt deltagarnas utvärdering.

To 24/1 Vi byter fröer

Drygt 30 personer träffades och bytte fröer den 24:e januari. Trevlig stämning. Goda bullar (tack Ulrika!) och massor av fröer som bytte ägare.