Tyresö Trädgårdssällskap

För dig som älskar trädgård!

Tyresö Trädgårdssällskap

För dig som älskar trädgård!

Höstprogrammet 2019

24/10  Odla på växternas villkor, Peter Korn

5/11    Konsten att odla sin egen mat, Farbror Grön

 

Om anmälan         Här håller vi hus   

Längst ner på sidan: Genomförda aktiviteter.

 

Justerat 14 sep


To 24/10  Odla på växternas villkor

De flesta av oss förstår numera vilken jordtyp och miljö som t ex Rhodo-dendron vill ha för att trivas. Här får vi bekanta oss med flera miljöer, metoder för att skapa dem – och inte minst – tips på ovanliga buskar och perenner, som vi kan odla här i Sverige, bara vi skapar rätt miljö.

Peter Korn är en känd trädgårdsprofil i sydvästsverige och anlägger trädgårdar med naturen som förebild, gärna med vildarter. Vi lär oss lägga till en dimension vid anläggning av stora vackra perennplanteringar: att varje planta ska stå på rätt plats.

Tid: Torsdag 24/10, kl. 19-21.
Plats: Kulturcentrum Kvarnhjulet, Pluggvägen 6B
Avgift: 90 kr (medlemmar 60 kr) inkl. fika och hembakt
Anmälan senast 19/10 till Ingeli 08 770 1099 eller via e-post till föreningen.

 

Ti 5/11  Konsten att odla sin egen mat

Vi är fler och fler som vill odla vår egen mat – det är roligt, nyttigt, och dessutom bra för miljön och klimatet! I kvällens föreläsning får du svar på frågor som t ex vilka grödor är bäst och lättast att odla? Går det att odla och skörda under vintern? Och hur maximerar jag skörden? Vi har bjudit in ”Farbror Grön” alias Johannes Wätterbäck, känd för sina tak-odlingar i Västerås. Johannes föreläser om hur man förenklar odlandet och maximerar skörden - även på vintern – och även om man inte har en egen trädgård.

Tid: Tisdag 5/11, kl. 19-21.
Plats: Kulturcentrum Kvarnhjulet, Pluggvägen 6B
Avgift: 90 kr(medlemmar 60 kr) inkl. fika och hembakt
Anmälan senast 1/11 till Lena S: 0708 301 400 (gärna som SMS) eller via e-post till föreningen.

 


Genomförda aktiviteter 2019

Lö 14/9 Växtloppis på Tyresöfestivalen

Vi hade Växtloppis igen på Tyresöfestivalen/Föreningarnas Dag och vi fick in massor av stora, lite dyrare plantor som vi tackar alla medlemmar ödmjukt för. Vi lyckades ocksså sälja allt så när som på några enstaka buskplantor. Det blir ett bra tillskott till föreningens ekonomi. Tack åter en gång! 

Pelargontävlingen 
12 pelargonplantor (av 21) lämnades in för bedömning av vår tvåmannajury; Ingrid Granéli (TTS) och Anita Östlund från Sv. Pelargonsällskapet. Man undrar vad som hänt med de övriga 9 pelargonerna. 

Vinnare blev Jessica Johansson
- Marie Törnblom som vann förra året fick i år ett andra-pris. 

GRATTIS! 

 

Lö 7/9 Jubileumsfesten ställdes in!

Visst var det flera som anmält sig till den planerade jubileumsfesten den 7 september! Dessvärre blev det för få som var intresserade. Därför har vi i styrelsen beslutat att ställa in festligheterna.

Vi bestämde att fira våra 20 år som trädgårdssällskap i form av extra gott till fikat under höstföreläsningarna.

Lö 17/8 Trädgårdsutflykt Åkersberga

Vi var ca 22 deltagare på lördagens utflykt. Tur med vädret hade vi och började med

Yngve och Renates trädgård

En äldre sluttningsträdgård med terrasser, porlande bäckar och finurliga vattenfall. En fantastiskt inspirerande trädgård, väl genomtänkt och med lättskötta och torktåliga växter. När paret flyttade in var det en övervuxen tomt med en hopplös slänt... men inget är omöjligt! De byter fröer och plantor och ar ett ekologiskt tankesätt, och vi fick köpa överblivna plantor till stor förtjusning!

www.viivilla.se/tradgard/vaxter/snyggt-i-slanten/

Vi åkte vidare till 

Länsmansgården

som drivs och sköts av Åkersberga Trädgårdssällskap (ca 400 medlemmar). Vi åt lunch och hann även med några smakiga bakverk i det fina kafeet!

Länsmansgårdent är ekologisk visningsträdgård som rymmer köks-, ört-, frukt- och bär-, ros-, rhododendron-, perenn-, annuell-, tomat- och chili-trädgårdar. ”Barnens träd¬gård” som sköts av skolklasser. Där finns även utställningslokaler för konst i regi av deras  kulturförening.

http://www.abts.se/index.php?page=news&part=4&newsID=774

Dagen avslutades vid

Åkersberga Växtförsäljning.

När vi ändå var i området gjorde vi ett besök i traktens populära handelsträdgård.  En del plantor fann nya hem...nöjda och litet trötta for vi hemåt!

 

Lö 15/6 Trädgårdsresa mot Linköping

Årets trädgårdsresa gick mot Linköping med hållplatser enligt nedan. Ta med fika och smörgås - lunchen är bokad kl 13:00, och vi kanske får ta eftermiddagsfikat i någon av trädgårdarna. 

Blåsut. Villaträdgård på ca: 1200 m2 i utkanten av Linköping med mycket perenner, trädgårdsland, växthus och damm med koikarp. Överraskande mycket trädgård på liten villatomt. 

Linköpings trädgårdshandel - inte så stort men ett fint sortiment av perenner. Rea 30% på klätterväxter, buskar och fruktträd.
Lunch: Tropikhuset i samma park. 
Vi hann också strosa lite i parken

Fridhems trädgård, Klockrike. Stor, välplanerad samlarträdgård med många exotiska trädsorter, upphöjda bäddar med magnolia, rhododendron, stor damm. Några av oss var här på trädgårdsresan 2008?

Skogsgläntan, Fornåsa. Romantisk cottage garden med trädgårdsdammar, bäckar, orangeri etc. Försäljning av kluriga prylar, buskstöd, stolar etc  av återvunnet skrot, mycket inspirerande. 
Avgift: 550 kr (medlemmar 450 kr) inkl. lunch.

Lö 25/5 Växtloppis i Tyresö Centrum

Det var kallt och blåsigt, men otroligt många människor besökte och handlade på vår växtloppis. Stort tack till alla som skänkt plantor. 

 

Ti 7/5 Förökning av fleråriga växter

60-talet deltagare var med på föredraget med Henrik Bodin från Riksförbundet Svensk Trädgård. Mycket informativt, mycket pedagogiskt - mycket bra och uppskattat föredrag, helt enkelt. Deltagarnas frågor ger ju oftast en extra knorr - om man hör dem. Henrik upprepade varje fråga, som också fick utförliga, kloka svar. 

Henrik Bodin

Trädgårdsvandringar, maj-sep

Trädgårdsgruppen är fulltecknad och besöken planlagda. Allteftersom brukar det dyka upp bilder från de olika träffarna på vår FaceBook-sida (som är en sluten grupp med titeln: Tyresö Trädgårdssällskap.

To 25/4 Träff med nya medlemmar

Nästan 30 av våra nya medlemmar från 2017-2018  var med på träffen och det var lite trångt och mycket trevligt. Riitta Johansson var mycket nöjd med kvällen. 

11/4 - Studiebesök på biokolanläggning

22 personer var med på Studiebesöket på Stockholm Vatten & Avfalls biokolan-läggning i Högdalen. Där förvandlas Stockholms trädgårdsavfall till biokol. Deltagarna var mycket nöjda och fick med sig en liten påse hem.


Ti 2/4 Mina, dina och allas våra gröna rum

Trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson berättade på sitt inspirerande sätt om vårens hoppfulla tecken i trädgården, om inspirerande trädgårdsvänner och den yngre generationens stora intresse att odla ätbart. Och att vi i trädgården bör göra precis som katten - bara njuta.

Ca 80 personer var med och njöt av föredraget.

Ti 26/3 Inte bara tomater och chili

I samarbete med Tyresö Kommun och ABF Södertörn.

Trädgårdsföredrag med Stefan Sundström, artist, låtskrivare och träd-gårdsodlare. Hundratalet besökare var med när Stefan berättade :

- att från början var det mest tomater och en förundran över hur gott det var med egenodlade tomater.
- att han inte är van att hålla föredrag med bilder
- om  bokashi (fermentering av avfall) jämfört med kompost
- om bakterier, speciellt fotosyntetiska bakterier
- om biokol, koldioxid  
Stefan  sjöng också två nya låtar  - bl a en hyllningssång till kossan!

Det var ett mycket uppskattat föredrag! Mycket humor och glatt humör,  och en uppmaning att använda våra trädgårdar till att gå före och visa vägen hur man måste göra även i de storskaliga sammanhangen för att ta hand om vår jord. 

Foto: Jeanette Andersson

7/3 - Årets pelargontävling startade !

20 medlemmar hämtade ut sin stickling på årsmötet den 7 mars.
De tävlande sköter nu om sin planta över sommaren. 

På höstens växtloppis, (första lördagen i sept) ska plantorna visas upp och bedömas av en jury på två personer. Två vinnare koras och får pris med anknytning till trädgård. Kallelse mejlas ut i god tid innan.

För frågor, kontakta Ingrid 08-712 6404.

Olle Fernström lär oss skapa och underhålla en damm

To 7/3 Årsmöte med föredrag

Årsmötet 2019!

Som vanligt började vi med årsmötesförhandlingar kl. 18:30.

Sedan tog vi en fikapaus med smörgås och en god kaka. Deltagarna fick tycka till om förslag till kommande föredrag, trädgårdsutflykt, work shops och ramarna för kommande 20-års jubileum (sk Idéjakt). Åtta pristagare fick välja sina priser på ett välfyllt lotteribord. 20 medlemmar hämtade ut sin stickling för årets Pelargontävling (se ovan). 

Årets föredrag var på temat Skapa en damm och Olle Fernström gav oss många goda råd, tips på hjälpmedel - inte minst att man kan köpa färdiga planteringar "på rulle" liksom - och massor av inspiration. 

To 14/2 Odling à la slottsträdgårdsmästaren

Antoine berättade om sin spännande bakgrund som bla fransk slottsträd-gårdsmästare med ekologisk odling för Paris lyxkrogar och kurser i trädgårdsterapi under sin tid på Rosendahls Trädgårdar.

Odlingsråden kom på löpande band under berättandet. 

Mycket uppskattat - trevligt och inspirerande - enligt deltagarnas utvärdering.

To 24/1 Vi byter fröer

Drygt 30 personer träffades och bytte fröer den 24:e januari. Trevlig stämning. Goda bullar (tack Ulrika!) och massor av fröer som bytte ägare.