Tyresö Trädgårdssällskap

För dig som älskar trädgård!

Tyresö Trädgårdssällskap

För dig som älskar trädgård!

Vårprogrammet 2019

25/5   Växtloppis, Bollmora Torg

15/6  Bussresa till Linköping. Fulltecknad!

Om anmälan         Här håller vi hus   

Längst ner på sidan: Genomförda aktiviteter.

 

Justerat 12/5

Lö 25/5 Växtloppis i Tyresö Centrum

Välkomna till vårens växtloppis på Bollmora torg vid biografen Forellen. Hoppas ni har gott om plantor att skänka. Medlemmar får som vanligt ”byta” till sig vissa plantor helt gratis, andra får betala 10 -20 kronor styck.

Vi serverar fika med hembakt till självkostnadspris. 

Tid: Lördag 25/5 kl 11-13.

Plats: Bollmora Torg, framför biografen Forellen

Inlämning: Växter kan lämnas in från kl 10:30. Etikett med namn och blomfärg ska finnas på varje planta.

Varmt välkomna - och kom ihåg medlemskortet!

Lö 15/6 Trädgårdsresa mot Linköping

Årets trädgårdsresa går mot Linköping med hållplatser enligt nedan. Ta med fika och smörgås - lunchen är bokad kl 13:00, och vi kanske får ta eftermiddagsfikat i någon av trädgårdarna. 

Blåsut. Villaträdgård på ca: 1200 m2 i utkanten av Linköping med mycket perenner, trädgårdsland, växthus och damm med koikarp.

Linköpings trädgårdshandel, för plantshopping.  

Ev. hinner man strosa lite i Trädgårdsföreningen (parken) innan lunchen.

Lunch: Tropikhuset i samma park.

Fridhems trädgård, Klockrike. Stor samlar- och inspirationsträdgård med många exotiska trädsorter, upphöjda bäddar med magnolia, rhododen-dron, stor damm. Några av oss var kanske här på trädgårdsresan 2008?

Skogsgläntan, Fornåsa. Romantisk cottage garden med trädgårdsdammar, bäckar, orangeri etc. Kluriga Installationer och växtstöd à la återvinnig. 

Avresa: Lördag 15/6 kl 08.00 från Alléplan (Colorama)
Retur ca kl 19:30.
Anmälan: Senast 15/5 till Ingrid 08 712 6404 eller info@tyrgarden.se.
Avgift: 550 kr (medlemmar 450 kr) inkl. lunch.
Avgiften ska förskottsbetalas till Bg 283-6435 samtidigt med anmälan. Ange ’buss’ och ditt namn. Du ska alltså både anmäla och betala, innan anmälan är giltig och bindande.
Minst 30 deltagare, max 54.


Genomförda aktiviteter 2019

Ti 7/5 Förökning av fleråriga växter

60-talet deltagare var med på föredraget med Henrik Bodin från Riksförbundet Svensk Trädgård. Mycket informativt, mycket pedagogiskt - mycket bra och uppskattat föredrag, helt enkelt. Deltagarnas frågor ger ju oftast en extra knorr - om man hör dem. Henrik upprepade varje fråga, som också fick utförliga, kloka svar. 

Henrik Bodin

Trädgårdsvandringar, maj-sep

Trädgårdsgruppen är fulltecknad och besöken planlagda. Allteftersom brukar det dyka upp bilder från de olika träffarna på vår FaceBook-sida (som är en sluten grupp med titeln: Tyresö Trädgårdssällskap.

To 25/4 Träff med nya medlemmar

Nästan 30 av våra nya medlemmar från 2017-2018  var med på träffen och det var lite trångt och mycket trevligt. Riitta Johansson var mycket nöjd med kvällen. 

11/4 - Studiebesök på biokolanläggning

22 personer var med på Studiebesöket på Stockholm Vatten & Avfalls biokolan-läggning i Högdalen. Där förvandlas Stockholms trädgårdsavfall till biokol. Deltagarna var mycket nöjda och fick med sig en liten påse hem.


Ti 2/4 Mina, dina och allas våra gröna rum

Trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson berättade på sitt inspirerande sätt om vårens hoppfulla tecken i trädgården, om inspirerande trädgårdsvänner och den yngre generationens stora intresse att odla ätbart. Och att vi i trädgården bör göra precis som katten - bara njuta.

Ca 80 personer var med och njöt av föredraget.

Ti 26/3 Inte bara tomater och chili

I samarbete med Tyresö Kommun och ABF Södertörn.

Trädgårdsföredrag med Stefan Sundström, artist, låtskrivare och träd-gårdsodlare. Hundratalet besökare var med när Stefan berättade :

- att från början var det mest tomater och en förundran över hur gott det var med egenodlade tomater.
- att han inte är van att hålla föredrag med bilder
- om  bokashi (fermentering av avfall) jämfört med kompost
- om bakterier, speciellt fotosyntetiska bakterier
- om biokol, koldioxid  
Stefan  sjöng också två nya låtar  - bl a en hyllningssång till kossan!

Det var ett mycket uppskattat föredrag! Mycket humor och glatt humör,  och en uppmaning att använda våra trädgårdar till att gå före och visa vägen hur man måste göra även i de storskaliga sammanhangen för att ta hand om vår jord. 

Foto: Jeanette Andersson

7/3 - Ärets pelargontävling startade !

20 medlemmar hämtade ut sin stickling på årsmötet den 7 mars.
De tävlande sköter nu om sin planta över sommaren. 

På höstens växtloppis, (första lördagen i sept) ska plantorna visas upp och bedömas av en jury på två personer. Två vinnare koras och får pris med anknytning till trädgård. Kallelse mejlas ut i god tid innan.

För frågor, kontakta Ingrid 08-712 6404.

Olle Fernström lär oss skapa och underhålla en damm

To 7/3 Årsmöte med föredrag

Årsmötet 2019!

Som vanligt började vi med årsmötesförhandlingar kl. 18:30.

Sedan tog vi en fikapaus med smörgås och en god kaka. Deltagarna fick tycka till om förslag till kommande föredrag, trädgårdsutflykt, work shops och ramarna för kommande 20-års jubileum (sk Idéjakt). Åtta pristagare fick välja sina priser på ett välfyllt lotteribord. 20 medlemmar hämtade ut sin stickling för årets Pelargontävling (se ovan). 

Årets föredrag var på temat Skapa en damm och Olle Fernström gav oss många goda råd, tips på hjälpmedel - inte minst att man kan köpa färdiga planteringar "på rulle" liksom - och massor av inspiration. 

To 14/2 Odling à la slottsträdgårdsmästaren

Antoine berättade om sin spännande bakgrund som bla fransk slottsträd-gårdsmästare med ekologisk odling för Paris lyxkrogar och kurser i trädgårdsterapi under sin tid på Rosendahls Trädgårdar.

Odlingsråden kom på löpande band under berättandet. 

Mycket uppskattat - trevligt och inspirerande - enligt deltagarnas utvärdering.

To 24/1 Vi byter fröer

Drygt 30 personer träffades och bytte fröer den 24:e januari. Trevlig stämning. Goda bullar (tack Ulrika!) och massor av fröer som bytte ägare.