Tyresö Trädgårdssällskap

För dig som älskar trädgård!

Tyresö Trädgårdssällskap

För dig som älskar trädgård!

Höstprogrammet 2021

Välkomna till en aktiv höst! Boka in dina favoriter:

21/8    Bussresa till Norrköping med omnejd
30/8    Årsmöte med föredrag om bin
2/9      Keramikträff
6/9      Förändra trädgården med små knep
            Föredrag med Helena Åhlund
4/10     Pröva nya vägar med frukt och bär
            Föredrag med Henrik Morin
25/10   Samplantering med Rhododendron
            Föredrag med Gerben Tjerdsma
25/11    Harmoni i trädgården
            Föredrag med Charlotte Andersson

Lörd 21/8 Trädgårdsresa

Med hopp om bättre tur denna gång, har vi nu åter planerat för bussresa till Norrköping med samma upplägg som 2020.

Bergstugan Åby. Villaträdgård där vildvuxet blandas med prydligt i kombination med både naturlig sten och stenskulpturer. Läs mer.

Billbäcks plantskola. Vi delar upp oss i två grupper, den ena för lunch i Villa Floras trädgårdskafé. medan övriga får strosa runt och shoppa i den välsorterade plantskolan och trädgårdsbutiken. Läs mer.

Joey´s Trädgård. En informell "wildlife cottage garden” på 2400 m² med bland annat insektsvänliga perenner, nordiska vilda blommor, köksträdgård och olika sorters mossor. Läs mer.

Skärkind Hallebyberg. Trädgård med plats för både det vilda och det odlade, fylld av blomprakt och överraskningar. Bikupor, insektshotell, fågelholkar samt miljövänlig avloppsanläggning (Alnarp Cleanwater). Läs mer.
Frukt och dricka delas ut före hemresan.

Tid: Avresa lördag den 21/8 kl. 08.00 från Alléplan, åter ca kl. 20.00.
Anmälan: senast den 1/8till Marita via sms 073 – 760 28 86 eller maritabeckeman@hotmail.com med namn och mobilnummer. OBS: Meddela även allergi, vegetarian el annat.
Avgift: 470 kr (icke medlem 600 kr) inkl. lunch. Avgiften ska förskottsbetalas till BG 283-6435 efter att du fått klartecken om plats. Ange ”buss” och ditt namn vid betalningen. Du ska alltså både anmäla och betala innan anmälan är giltig och bindande.
Minst 30 deltagare, max 54.

Månd 30/8 Årsmöte med föredrag

Välkommen till Årsmötet 2021!

Som vanligt börjar vi med årsmötesförhandlingar redan kl. 18:30. Sedan tar vi en fikapaus med smörgås och en god kaka samt Idéjakt och lotteri. Därefter blir det föredrag av Lena Hjelmérus.

- Motioner och förbättringsförslag lämnas skriftligt före 13/8 2021 till or-förande, antingen via post till Riitta Johansson, Breviksliden 5, 135 69 Tyresö eller via mejl; raittanj@hotmail.com

- Nomineringsförslag till nya ledamöter lämnas före 13/8 till valberedningen Ingrid Graneli via mejl g.ingrid@gmail.com. Man får nominera sig själv!

Mötesdokumentation, dvs dagordning, verksamhetsberättelse med årsredovisning samt verksamhetsplan med budget, delas ut på mötet (kan även beställas i förväg via föreningens e-post, tidigast den 23/8 2021).

Tid: Måndag 30/8 kl. 18:30
- Årsmötesförhandlingar till ca 19:30
- Fikapaus med lottdragning och Idéjakt.
- Föredraget 20.00 - 21:00
Plats: Biograf Forellen i Tyresö centrum,
Ingen avgift: Föreningen bjuder på föredrag samt fika med smörgås och kaka
Anmälan: Senast tors. 23/8 till Riitta 08 770 74 12 sms till 070 461 19 20 eller info@tyrgarden.se.

Om binas fantastiska liv

Efter årsmötesförhandlingar, fika, idéjakt och lotteri får vi lyssna till  Lena Hjelmérus, som berättar om binas fantastiska liv. 
Lena har haft bin i 40 år och hållit föredrag om bin på bl a Trädgårdsmässan. Lena har också erfarenhet om biodling i många länder.

Lena Hjelmérus är medlem i TTS sedan många år

Tors 2/9 Gör din egen keramikdekoration till trädgården

Vi träffas hos Mariana en kväll (10-12 personer) och gör en personlig dekoration i stengodslera. Handledare är Mariana Nyman Sjöberg.

Tid: Torsdag den 2/9 kl. 18-20.30
Avgift: 200 kr, fika, lera, bränning och glasering ingår.
Anmälan: senast 23/8 till mariana.sjoberg@telia.com el. sms 0733 225 449

Ta chansen och gör en egen dekoration till trädgården.

Månd 6/9 Förändra trädgården med små knep

Föreläsare Helena Åhlund, har 20 års erfarenhet som trädgårdsdesigner, skrivit böcker och vunnit flera priser för sina trädgårdar. Se Helena webbsida

Det finns många intressanta, praktiska och smarta lösningar för att göra trädgården mer spännande, lättskött och vacker. Ibland är det inte stora insatser som behövs utan små projekt som förändrar känslan i trädgården.
Under kvällens föreläsning med vackra bilder får du bland annat en mängd tips på vad du kan göra för att skapa trädgårdsrum och inreda dem, hur du kan förändra befintliga uteplatser och piffa till tråkiga rabatter som aldrig riktigt blivit som du tänkt.
Föreläsningen passar både dig som har en äldre trädgård och dig som har en nyare tomt och inte hunnit så långt.

Tid: Måndag 6/9 kl. 19-21
Plats: Biograf Forellen i Tyresö centrum
Avgift: 100 kr (70 kr för medlemmar) inkl. fika
Anmälan: Senast 1/9 till Eva via mejl: e.tollefors@hotmail.com eller info@tyrgarden.se.

Eva Åhlund, trädgårdsdesigner och -författare

Månd 4/10 - Pröva nya vägar med frukt och bär

Henrik Morin, trädgårdsrådgivare med gedigen kunskap inom park- och trädgård sedan 1977. Under 2005-2021 har Henrik varit engagerad med inventering inom POM (programmet för odlad mångfald). Som trädgårdsrådgivare för FOR hanterar han alla typer av trädgårdsfrågor inte minst beskärning och trädvård.
Henrik berättar och visar exempel på traditionella och nya sätt att odla frukt och bär, konkreta exempel på sortval, odlingsmetoder, beskärning och skötselåtgärder utlovas.
Tid för frågestund kommer finnas.

Tid: Måndag 4/10 kl. 19-21
Plats: Biograf Forellen i Tyresö centrum
Avgift: 100 kr (70 kr för medlemmar) inkl. fika
Anmälan: Senast 29/9 till Riitta via mejl: raittanj@hotmail.com eller info@tyrgarden.se.

Månd 25/10 Samplantering med Rhododendron

Gerben Tjeerdsma, trädgårdsmästare från Gerbianska trädgården som han själv har startat och driver numera i Simlångsdalen. Gerben är mångsidig föreläsare, ursprungligen från Nederländerna. Han har arbetat 17 år i Botaniska trädgården i Göteborg.
Föreläsningen kommer att handla om hur man bygger upp planteringsbäddar och vilka växter som trivs tillsammans med Rhododendron.
Gerben visar bilder på ett axplock av växter han själv har och som finns i Botaniska trädgården. Han berättar om sina erfarenheter och hur han tänker om begreppet surjord och PH etc.

Tid: Månd 25/10 kl. 19-21
Plats: Biograf Forellen i Tyresö centrum
Avgift: 100 kr (70 kr för medlemmar) inkl. fika
Anmälan: Senast 18/10 till Monica via mejl: monica@toneby.com eller info@tyrgarden.se.

Tors 25/11 Harmoni i trädgården

Vi har bjudit in trädgårdskreatör Charlotte Andersson från Sundsvall, hon är vinnare av Årets Trädgård 2017 i tidningen Drömhem & Trädgård.
Hur skapar man en trädgård som är harmonisk? Är rumslighet viktigt? Vad är det egentligen som gör trädgården till en återhämtande plats? Vad är det som gör att vi återhämtar oss bättre i gröna miljöer?
Charlotte berättar om hur hon skapat sin trädgård utifrån färg, form och upplevelse med trädgårdsrum och slingrande gångar, och hur hon målar med växter för att få en harmonisk framtoning.

Tid: Torsd 25/11 kl. 19-21
Plats: Kvarnhjulet, Pluggvägen 6B
Avgift: 100kr (70 kr för medlemmar) inkl. fika med hembakat
Anmälan: Senast 15/11 till Mariana via mejl mariana.sjoberg@telia.com eller via sms till 0733 225 449.