Tyresö Trädgårdssällskap

För dig som älskar trädgård!

Tyresö Trädgårdssällskap

För dig som älskar trädgård!

Vårprogram 2022

27/1 Frö- och sticklingsmöte

15/1 Låt det blomma från tidig vår till sen höst Föredrag av Eva Rönnblom

10/3 Årsmöte med föredrag Håkan Elmqvist – om fjärilar

10/4 Odla ätbart på liten yta Föredrag av Eva Robild

28/4 Nya Medlemmars möte 21/5 Växtloppis i Bollmora Centrum Övriga aktiviteter:

31/1 - Om du vill delta i resa till Varga-slätten skicka in din intresseanmälan nu!

Vecka 12 (21-24/3) - Om du vill veta mer om att delta i Tusen trädgårdar, anmäl dig senast 11/3

15/4 - Om du vill ha Öppen Trädgård bara för andra medlemmar – Anmäl dig nu!


MED TANKE PÅ CORONA-PANDEMIN!

Tänk på att hålla avstånd och tvätta händerna. 

Genomförandet av aktiviteter är helt beroende av Folkhälsomyndighetens regler vid den aktuella tidpunkten! Viktigt att du som anmäler dig följer aktuella notiser på vår webbplats www.tyrgarden.se och Facebook. Om vi måste ställa in, kommer det att meddelas några dagar innan på webbplatsen och Facebook. Viktigt att vi har din mejladress aktuell för utskick av nyhetsbrev samt information om ändringar.


Vårprogram 2022


Tors 27/1 Frö och sticklings byte

Vi byter fröer och sticklingar! Ta med det som du vill byta, eller kanske trädgårdsböcker som inte får plats i bokhyllan. Alla fröer är välkomna men framförallt grönsaksfröer brukar vara väldigt eftertraktade. Under tiden vi väljer och vrakar bland fröpåsar och växter byter vi erfarenheter och diskuterar frågor kring frösådd, sticklingar mm. Om du inte har egna fröer mm, så är du välkommen ändå! Ta gärna med påsar eller kaffefilter att samla fröerna i.

Ingeli Åkerberg som blev Trädgårdens eldsjäl 2020 kommer att berätta och visa bilder från sitt liv med trädgård i Trinntorp.

Tid: Torsdag 27/1 kl. 19-21

Plats: Kvarnhjulet, Pluggvägen 6B

Avgift: 30 kr inkl. fika och hembakt

Anmälan: senast 20/1 till Monica via mejl monica@toneby.com eller info@tyrgarden.se

Frösådd Tagetes Strawberry blond

Tisd 15/2 Låt det blomma från tidig vår till sen höst

Låt det blomma från tidig vår till sen höst, föredrag av Eva Rönnblom, trädgårdsjournalist, illustratör och författare av flera trädgårdsböcker. Hur får du din trädgård att blomma under hela säsongen? Eva berättar om vilka buskar, perenner och sommarblommor som blommar från tidig vår till sen höst. Och hur man kan kombinera olika perenner och lök/ knölväxter så att de avlöser varandra i att blomma samt hur du kan beskära och klippa buskar, perenner och sommarblommor för att de ska blomma mer och längre. Eva har också ett gratislotteri vinster är några trädgårdsböcker och någon växt bl.a. kaffeplantor.

Tid: Tisdag 15/2 kl. 19-21

Plats: Kvarnhjulet, Pluggvägen 6B

Avgift: 100 kr (70 kr för medlemmar) inkl. fika

Anmälan: Senast 10/2 till Eva via mejl e.tollefors@hotmail.com eller info@tyrgarden.se

Tors 10/3 Årsmöte med föredrag

Välkommen till Årsmötet 2022!

Som vanligt börjar vi med årsmötesförhandlingar redan kl. 18:30. Sedan tar vi en fikapaus med smörgås och en god kaka samt Idéjakt och lotteri. Därefter blir det föredrag av Håkan Elmqvist.

- Motioner och förbättringsförslag lämnas skriftligt före 1/3 2022 till ord-förande, antingen via post till Riitta Johansson, Breviksliden 5, 135 69 Tyresö eller via mejl; raittanj@hotmail.com

- Nomineringsförslag till nya ledamöter lämnas före 28/2 till valberedningen Anki Rindsjö rindsjo_anki@hotmail.com

Man får nominera sig själv!

 

Mötesdokumentation, dvs dagordning, verksamhetsberättelse med årsre-dovisning samt verksamhetsplan med budget, delas ut på mötet (kan även beställas i förväg via föreningens e-post, tidigast den 28 februari 2022).

Tid: Torsdag 10/3 kl. 18:30                      

- Årsmötesförhandlingar till ca 19:30

- Fikapaus med lottdragning och Idéjakt

- Föredraget 20.00 - 21:00

Plats: Kvarnhjulet, Pluggvägen 6B

Ingen avgift: Föreningen bjuder på föredrag samt fika med smörgås och kaka.

Anmälan: Senast tors. 4/3 till Riitta 08 770 74 12 sms till 070 461 19 20 eller info@tyrgarden.se

 

Fjärilar… Håkan Elmqvist utbildad biolog och folkhögskolelärare, föreläser om fjärilar och andra insekter. Håkan har skrivit böcker om fjärilar samt översatt en engelsk bok om hur man gynnar insekter och andra djur i sin trädgård.

Tisd 5/4 Odla ätbart på liten yta

Föreläsare: Eva Robild, författare och trädgårdsjournalist samt redaktör under 10 år för SVT:s program Trädgårdstider. Du behöver inte ha en stor trädgård för att förverkliga dina odlingsdrömmar. Även du som har balkong, en bit mark i stan eller en liten trädgård kan odla dina egna ätbara växter. Oavsett om du odlar i marken, i krukor eller pallkragar finns det mycket att välja mellan både när det gäller grönsaker, kryddor och bärbuskar ja till och med fruktträd.

Eva Robild delar med sig av handfasta odlingstips, inspiration, allt med ekologiska förtecken.

Tid: Tisdag 5/4 kl. 19-21

Plats: Kvarnhjulet, Pluggvägen 6B

Avgift: 100 kr (70 kr för medlemmar) inkl. fika och hembakt

Anmälan: senast 1/4 till Lena Hjélmerus via SMS till 070 484 89 85

Foto: Anette Nilsson

Torsd 28/4 Bjuder vi in nya medlemmar till en liten träff med förtäring och samkväm

2019 hade vi en mycket uppskattad träff för nya medlemmar och nu äntligen känner vi att det är dags att välkomna dom nya som tillkommit sen dess. Vi träffas och minglar, äter en enklare måltid och fikar. Inbjudan kommer via brev.

Plats: Kvarnhjulet, Pluggvägen 6 B

Tid: 28/4 19-21.00

Lörd 21/5 Växtloppis i Tyresö Centrum

Äntligen! Välkomna till vår populära växtloppis! Vi ses på Bollmora torg vid biografen Forellen. Hoppas ni har gott om plantor att skänka, tänk på att kruka dom plantor du tänkt skänka i tid.

Medlemmar får som vanligt ”byta” till sig vissa plantor helt gratis, 3 åt gången, andra får betala tex. 10 -20 kronor styck.

Tid/Plats: Lördag 21/5 kl. 11-13. Bollmora Torg, framför biografen Forellen Inlämning: Växter kan lämnas in från kl. 10:30. Etikett med namn och blomfärg ska finnas på varje planta.

Mer info ring: Riitta 08 770 74 12

Kom ihåg medlemskortet!


Trädgårdsresa till Vargaslätten och Göteborgs Botaniska

Trädgårdsföredraget i oktober med Gerben Tjeerdsma gav lust att besöka och uppleva trädgården Vargaslätten i Simlångsdalen nära Halmstad. Vi vill därför undersöka intresset för en tredagarsresa med två övernattningar till Vargaslätten och Göteborgs Botaniska någon gång i mitten av maj – början av juni 2022.

Resan kommer att genomföras genom att vi samåker i egna bilar och beräknad kostnad för resa, övernattning och inträden/guidning är ca 3000:-. Kostnad för lunch och middag är inte inräknad.

Vid mycket stort intresse undersöker vi möjligheten att istället anordna resan med buss under samma tid 2023.

Mer info om resmålen: vargaslatten.se vargaslatten.se/gerbianska botaniska.se

Intresseanmälan:

1. Vi behöver din intresseanmälan i januari 2022

2. Skriv Vargaslätten i ämnesraden

3. Skriv ditt namn och mobilnummer

4. Berätta om du kan bidra med egen bil

Maila till: cissi.nirstedt@gmail.com

Om du inte har mail kan du ringa eller skicka ett sms till 070 – 433 33 80

Foto: Judit Hetzold

Hela Sverige öppnar upp sina trädgårdar igen Tusen trädgårdar info träff för dom som vill

Vi kommer ha en träff för dom som är intresserade att delta med sin trädgård under Tusen trädgårdar för att dela lite information och tips. Tid: Troligtvis under vecka 12 och plats meddelas senare till dom som anmäler sig.

Anmälan. Senast vecka 10 till Mariana via mejl mariana.sjoberg@telia.com

Öppen trädgård för och hos medlemmar

Under sommaren 2021 hade vi öppna trädgårdar för medlemmarna. Det var 10 trädgårdar som deltog, nästan 200 besökare med ett genomsnitt på 18 st per trädgård. Flera nya visade upp sina trädgårdar och det var uppskattat. Stora som små, men alla lika intressanta. Det bjöds på fika och det fanns plantor till självkostnadspris men även gratisplantor. Lika trevligt i år som förra året var det att träffas och prata växter/trädgård med andra likasinnade, byta erfarenheter och idéer med varann. Vi satsar på att ännu fler vill vara med och öppna sina trädgårdar under 2022.

Intresseanmälan till Mariana via sms till 0733 225 449 eller via mail till mariana.sjoberg@telia.com före 15/4.

Så presenterar vi en Öppen-trädgård-lista på www.tyrgarden.se den 15/5.

Information vi behöver. - Datum– om dagen redan är upptagen får du en fråga om du vill ändra. - Namn och adress (trädgårdens adress) - Några ord om trädgården, se exempel nedan max 2 rader. - Start och stopptid - Anmälan – hur (tel/sms nr …, senast den .., eller ”ingen anmälan”.

Exempel: Mariana Nyman Sjöberg Betebyvägen 25 Österhaninge Stor lantlig, romantisk trädgård med flera rum, dammar Öppet lörd.?/? kl.11-16 till --. Anmälan senast …. via tel ………….


Genomförda aktiviteter 2022