Tyresö Trädgårdssällskap

För dig som älskar trädgård!

Tyresö Trädgårdssällskap

För dig som älskar trädgård!

Arkiv program 2015

14/1 - Fröbyte

De som hunnit samla in lite fröer innan de långvariga regnen började i höstas, fick nu chansen att sprida sina favoriter till andra. En del paketerade i småportioner andra tog med påsar och pennor så vi kunde portionera själva. På olika bord kunde vi söka fröer för grönsaker, ettåringar och perenner.  Diverse frökataloger fanns på plats och Ingeli och Sanna höll en informell kurs om frösådd. 

 

19/2 - Klematis för alla lägen

Med rätt val kan man ha blommande klematis i regnbågens alla färger från slutet av april till sent i september. Werner Stastny, tidigare ordfö-rande och skapare av Svenska Klematissällskapet lärde oss välja rätt sorter för våra förhållanden. Inspirerande bilder med klematis i olika trädgårdar tillsammans med perenner och rosor.

 

5/3 - Möte med nya medlemmar

Detta var andra gången vi anordnade en speciell träff för de senaste två åren ny medlemmar. Sanna höll i det hela i ett skolkafé i Vendelsö. Vi bjöd på en lättare måltid och hade ett lotteri där alla vann en liten present. Galet trevligt enligt några av de inbjudna. 

 

19/3 - Årsmöte med föredrag

Årsmötet 2015! Vi började med årsmötesförhand-lingar, tog en fikapaus med smörgås och en god kaka, lotteri och Idéjakt. Sedan blev det föredrag om chili - som ersättning för planerat föredrag om läkeväxter. 

 

16/4 - Woodland på svenska

Föredrag av Tomas Lagerström fd lärare och fors-kare vid SLU i Uppsala. Har du ett lite skuggigt hörn i trädgården, så kan du skapa ett ”woodland” – en rogivande lund med skuggälskande växter som trivs i en lite fuktig miljö. Tomas berättade hur man gör och vilka växter vi ska välja efter svenska förhållanden. Mycket uppskattat föredrag och flera personer från Tyresös handelsträdgårdar deltog med stort intresse. Vi förstår att Tomas är mycket respekterad i branschen. 

Trädgårdsvandringar - Maj-augusti

Våra populära trädgårdsvandringar fortsatte som vanligt.  Man byter erfaren­heter och idéer, lär av varandras framgångar och misstag, får massor av inspiration och goda vänner.

 

Odla utan trädgård – Maj-september

TTS medverkade även i år i Tyresö Kommuns projekt Odla utan trädgård (OUT). Vi deltog i odlingen av 3 lådor vid Wättinge Gårdsväg och erbjöd hjälp med kunskap och goda råd. 

 

30/5 Växtmarknad i Trollbäcken vid El-Tjänst.

Vackert väder och massor av folk. Man fick plocka tre plantor åt gången, visar medlemskort/betala och sedan ställ sig i kö igen. För att alla skulle få en chans att fynda. Vi hade också tipsrunda och fina priser på lotteriet. Många satt en stund och fikade vid det runda bordet. 

13/6 Trädgårdsresa till Gryt

De senaste åren hade betalningen för lunchen tagit onödigt lång tid, så detta år bakade vi in lunchen i priset .Vi besökte:

- Billbäcks Plantskola, Norrköping. 

- Smedjans trädgård, Söderköping– stor naturtomt med vild och rufsig trädgård med mycket perenner, köksträdgård, buskar och träd. Här åt vi  också lunch ute på gården. 

 - Jan och Karolas trädgård, Gryt. Stor rosträdgård med 450 sorter och ca 400 rhodo­dendron samt perenner, magnolior och ovanliga träd. Dammar, ljungplantering, lökplantering etc. Vi fick också se kvinnans i huset (Karola Meissner) ateljé och konstverk av snidade trästockar som förvarades i stora jordkällare. Vi hann ta en medhavd fika innan vi vände hemåt. 

 

4/7 - Trädgårdsbesök Ingarö

Lasse och Kerstin Ullvik på Ingarö bjuder in TTS-medlemmar till sin trädgård och det var full fart på både rosor och pioner. Där fanns också arboretum, köksträdgård och örtagård. Och så fick vi köpa plantor! 

 

15/8 - Trädgårdsbesök Bålsta-Skokloster

Ännu ett tillfälle för våra medlemmar att besöka privata trädgårdar.

1. Lek- och lustgården i Bålsta. Gamla höga träd, planteringar i sol och skugga, växthus, damm och många sittplatser.

2. Wåhlin i Skokloster. En vackert belägen tomt med sluttning mot Mälaren. En samlarträdgård med ovanliga växter, gamla buxbomshäckar och vin-stockar, damm och orangeri. 

5/9 - Växtmarknad på Tyresöfestivalen

Vi valde att återigen ha höstens växtmarkn på Tyresö-festivalen! Där visar Tyresös föreningar upp sig och ordnar olika aktiviteter och vårt bidrag är just växtmarknad. Man kunde också testa sina kunskaper i vår tipsrunda och vinna fina priser i lotteriet. 

 

10/9 - Minikurs i trädgårdsdesign

Gunilla Lundh från Slottsträdgården Ulriksdal, lärde oss hur man planerar och ritar sin egen trädgård, ny eller gammal, som man av en eller annan anledning vill ändra på. Vi gick igenom hur man kan tänka inför skissandet (enkelt). Man kan leka med olika teman - på skissblocket är det ju ofarligt. Mycket matnyttig information, men man behöver nog repetera ganska snart.

20/9 - Gör din egen trädgårdskonst

Workshop för dom som gillar att skapa originella installationer och dekorationer i trädgården. Vi fick rota och ta för oss på Trivselträdgårdars bakgård, och hade tillgång till två handledare som visade hur man gör med olika verktyg, men i övrigt gällde att jobba på egen hand. 

 

20/9 - Stenmarknad

Trivsel¬träd¬gårdar lät oss botanisera bland material som blivit över vid anläggningsarbeten de senaste åren. Det är mycket sten i olika former och färger, inte så mycket av samma sort, men många sorter. Lite annat ”skrot” fanns också, som kan platsa i trädgårds-sammanhang. Deeet var inte gratis men bra billigt. Och in-täkterna gick till föreningen.

13/10 - Förnya och föryngra din trädgård

För alla oss som av olika anledningar vill förändra trädgården, men inte vet var man ska börja. Ann-Catrin Thor, tidigare rådgivare på RST, tipsade hur vi kan komma igång: Börja med sekatören och rensa upp bland buskar och träd. Med spaden skapar vi nya planteringar, anpassade för de plantor vi vill sätta in. Det gäller att sätta rätt planta på rätt plats.

 

3/11 - Minns i november

Vi brukar avsluta säsongen med medlemmarnas egen bildkavalkad från trädgårdsåret . Alla får bidra med bilder och även presentera sina bilder.

En del drar ut på tiden, förstås, men på det stora hela, så är det fin stämning och en fin vana att titta tillbaka på året.